Další kontroverze kvůli sudím! Southampton i Arsenal se chtějí odvolat proti nejasným vyloučením

Že je během fotbalového zápasu udělena červená karta? Tu a tam se to stane. Že jsou hned dvě? Rarita! A že jsou dvě během tentýž dne v jedné soutěži? Tak to opravdu ledaskde v životě neuvidíte. Premier League ovšem tuhle mimořádnost v úterý svým divákům nabídla. Oprávněně? To zdaleka není jisté. Hned dvě rozhodnutí sudích jsou totiž hodně zpochybňována a oba celky se proti nim chtějí odvolat.

0
Doba čtení: 2 minut(-y)

Jako první se stal součástí úterní červené show Arsenal. Ten by se v případě vítězství nad Wolverhamptonem posunul tabulkou až o pět míst, čemuž po půl hodině hry vyšel naproti otevírací brankou zápasu Pepe. Šanci na dobrý výsledek ale setnul Craig Pawson, jenž udělil v nastavení prvního poločasu Davidu Luizovi červenou kartu a navrch nařídil pokutový kop.

Asi dvacet minut před koncem pak byl vyloučen i gólman Bernd Leno, jenž zahrál rukou zcela mimo vápno. Daleko více se ale řešilo rozhodnutí ze závěru úvodní 45minutovky.

Brazilský stoper naháněl v pokutovém území čerstvou akvizici Wolves Williana Josého, který ještě než stihl jakkoliv zakončit spadl. Podle názoru hlavního sudího Craiga Pawsona  po kontaktu s Luizem.

„Viděl jsem to desetkrát z různých úhlů, ale kontakt jsem tam prostě neviděl,” prohlásil Mikel Arteta.

VAR ale zřejmě musel najít záběr potvrzující opak, Pawsona si totiž ani nepřivolal k monitoru pro znovushlédnutí celé situace, a brazilskému internacionálovi tak už třetí červená během angažmá v Arsenalu zůstala.

S tím je pochopitelně spojený i následný trest, a to minimálně na jeden zápas. Podle slov kouče Gunners se ovšem klub proti oné stopce pro svého klíčového hráče odvolá. „Musíme si to ještě interně zkonzultovat, ale myslím, že podáme odvolání,” dodal.

„Pokud mají sudí u VARU kamery v 50 různých úhlech, možná nějaký důkaz opravdu našli a já budu překvapen. Viděl jsem ale záběry z deseti úhlů a kontakt jsem nikde neviděl. Pokud mám pravdu, pak sudí jednoznačně ovlivnil zápas. Jestli jasně prokáže, že ke kontaktu došlo, pak se omluvím, ale tomu opravdu nevěřím.”

Se španělský stratégem po utkání souzněla drtivá většina fotbalových fanoušků i expertů. Sám David Luiz pak na svůj instagramový účet přidal „story” s řadou naštvání značících emoji a jediným slovem: neuvěřitelné.

Dean s Masonem zřejmě poškodili Saints dvakrát za sebou

Podobně kontroverzní moment se objevil i v následujícím duelu Manchesteru United se Southamptonem. Běžela šestaosmdesátá minuta, hostující Saints hrající kvůli devíti zraněným hráčům s provizorní sestavou a bez již ve druhé minutě vyloučeného Jankewitze prohrávali 0:6 a přesto pro ně mělo být ještě hůř.

Jan Bednarek podle Mika Deana nepovoleným způsobem zastavil v šanci se nacházejícího Martiala a viděl tak červenou kartu. K tomu arbitr nařídil i pokutový kop. Ze svého rozhodnutí neslevil ani po zhlédnutí opakovaných záběrů na monitoru.

Ne každý byl ovšem v danou chvíli přesvědčen o vině polského beka. Jedna kamera dokonce zachytila frustrovaného Bednareka, jak se vydává do šaten a volá: „To není faul! I Martial řekl, že to není faul!”

Marně.

Pro Ralpha Hassenhüttla ovšem fakt, že přišel pro příští ligový zápas i o Bednareka, jeden z pilířů své sestavy, znamená výraznou komplikaci. Není proto divu, že i Saints se chtějí proti stopce následující po udělení „redky” odvolat.

Celá věc je z pohledu Southamptonu o to komičtější, že u VARU byl v úterý Lee Mason, jenž řídil předchozí zápas týmu s Aston Villou. Svatí v něm prohráli 0:1, Mason ale tehdy přehlédl ruku Cashe, po níž měli Hassenhüttlovi svěřenci kopat penaltu. A neupozornil jej na ní ani u videa sedící Mike Dean.

Zanechte odpověď

Vložte komentář
Uveďte Vaše jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..