Divoký závěr duelu United – Brighton! Fernandes kopal penaltu po konci zápasu, Potter nechápal

Bruno Fernandes rozhodl až ve 100. minutě proměněním pokutového kopu o výhře Manchesteru United nad Brightonem 3:2. Poslední desetiminutovka přitom byla mimořádně dramatické. Co se stalo, jak se všechno seběhlo, co říkají pravidla a jak se k vyjádřil Graham Potter?

0
Doba čtení: 2 minut(-y)

Uběhlo devadesát minut, v nichž byl domácí Brighton statisticky i herně lepším celkem než Manchester United, ne ale už výsledkově. Stav byl tou dobou totiž 1:2. Svěřenci Grahama Pottera se ale drali za vyrovnáním, šance střídala šanci.

Naději jim dodal čtvrtý rozhodčí, nad jehož hlavou svítila 5, značící počet nastavených minut. A opravdu. Právě v páté minutě nastavení přišel do vápna Rudých ďáblů další načechraný centr, na ten si vyskočil Solomon March a překonal Davida de Geu. Na lavičce Brightonu i na hřišti mezi muži v modrých dresech propukla euforie.

Vytoužený bod z těžkého utkání svírali ve svých rukou, skoro nikdo nepochyboval, že by to mohlo dopadnout jinak.

Jenže United se nevzdali, šli rychle dopředu a i přes uplynutí nastaveného času vybojovali roh. K hlavičce se dostal Harry Maguire, ale míč až na brankové čáře vytáhl hlavou March. A rozhodčí Chris Kavanagh odpískal konec zápasu.

Jak to, že zápas tedy skončil 2:3?

Vzhledem k tomu, že konec zápasu byl nejbližším přerušením hry po potenciálním porušení pravidel ve vápně, mohl celou situaci ještě překontrolovat VAR.

A skutečně odhalil, že hlavička anglického stopera trefila ruku jedno z bránících hráčů, než zamířila na branku.

Došlo tak nařízení pokutového kopu, a to plně v souladu s pravidly. To s označením 7.6 totiž praví: “Rozhodčí musí prodloužit dobu hry k provedení pokutového kopu.”

Navíc platí, že pokud rozhodčí na konci poločasu opustí hřiště a jde to takzvané RRA (referee review area) zkontrolovat záznam hry, může ještě změnit historii, jedná-li se o incident uskutečněný před hvizdem. Což souhlasí.

Po zápase tedy pochopitelně panovala na straně Brightonu velká hořkost. “Myslel jsem, že jsme skórovali poslední akcí zápasu. Nechápu, kde se vzal čas navíc po naší brance,” byl zdrcený Graham Potter, lodivod Racků.

“Jsme zklamaní, že jsme prohráli tak jak jsme prohráli v čase, v jakém jsme rozhodující branku obdrželi. Hráli jsme nebojácně, odhodlaně. Z tohoto zápasu bychom si zasloužili minimálně bod a myslím, že to tak nevidím jediný.”

“Měli jsme více šancí, střel, několikrát jsme trefili tyč. Ale fotbal někdy bohužel není fér. To musíme akceptovat, jakkoliv to bolí,” zhodnotil 45letý Brit.

Zanechte odpověď

Vložte komentář
Uveďte Vaše jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..